Aproape fiecare zi o începi și o termini în dormitor. Acesta este spațiul tău de relaxare, reîncărcare și odihnă, unde îți petreci o bună parte din acele 24 de ore pe care le ai. Camera unde dormi și îți odihnești mintea și corpul merită să fie amenajată cu atenție și cu multă dedicație, pentru a-ți oferi condițiile prielnice necesare pentru a avea un somn liniștit. O parte importantă din procesul de amenajare al dormitorului o constituie sistemul de iluminare. Lumina potrivită poate extinde vizual spațiul și va fi o piesă pentru decor utilă și elegantă pentru locul unde te relaxezi. Chiar dacă lumina soarelui pătrunde în cameră, corpurile de iluminat vor fi utile pe timp de seară când vei decide să citești o carte sau dimineața devreme când te pregătești pentru o nouă zi de muncă.
Dacă dorești să afli cum se iluminează dormitorul, care sunt trendurile în acest domeniu, precum și ce corpuri de iluminat decorative să alegi pentru a le integra în stilul camerei, citește articolul în continuare.
Conținut:
1. Iluminat pentru un dormitor modern - trenduri și componente esențiale
Procesul de alegere și instalare al luminilor este extrem de important pentru a oferi un aspect elegant și stilat fiecărei încăperi. Totodată, iluminatul dormitorului este specific, având în vedere utilitatea acestui spațiu. Locul în care petreci 6, 8 sau mai multe ore zilnic, merită să fie luminos și să simți atmosfera plăcută care te relaxează. Luminile sunt acele elemente care creează atmosfera în dormitor, sunt utile în orice parte a zilei și te vor inspira pentru a citi acea carte de pe noptieră sau pentru a te relaxa după o zi plină.
1.1. Iluminat general pentru întreg dormitorul
Dacă în timpul zilei lumina solară ce pătrunde prin geamuri este perfectă pentru dormitor, atunci seara, când lumina naturală este slabă sau soarele a apus deja, este necesar să instalezi
corpuri de iluminat pentru interior care te vor ajuta la orice ocazie: să te îmbraci, să faci curățenie sau să te pregătești de somn. Acest tip de iluminat este necesar în fiecare încăpere din locuință și este important să ai aceeași temperatură de culoare în toate camerele. Prin urmare, dacă ai optat pentru lumina rece în living și bucătărie, urmează aceeași temperatură a culorii în dormitor, pentru a evita încordarea suplimentară a ochilor când te vei deplasa prin diferite camere ale casei.
1.2. Lumini pentru dormitor
Fiind un spațiu dedicat relaxării și odihnei fizice și psihice, dormitorul poate fi locul perfect pentru activități care te vor relaxa. Fie că începi să citești o nouă carte, îți scrii gândurile într-un jurnal personal sau doar ai nevoie de un somn liniștitor, poți opta pentru
spoturi aplicate pe noptiera sau instalate pe perete în dreptul patului, astfel încât să cadă lumina direct în cartea pe care o citești sau în jurnalul pe care îl scrii. Totodată, atunci când împarți dormitorul cu cineva, aceste spoturi de lumină îți vor fi de folos în cazul în care persoana cu care dormi are un regim diferit de somn și preferă să se culce mai devreme decât tine.
În plus, atunci când ai un copil ce trebuie alăptat sau te ridici să supraveghezi micuțul, poți opta pentru
lămpi de veghe ce produc o lumină caldă și mult mai slabă decât corpurile de iluminat convenționale. Astfel, vei putea supraveghea copilul în timpul nopții și nu va fi necesar să-i perturbi câmpul vizual cu o lumină prea puternică.
1.3. Idei de lumini atmosferice pentru dormitor
Pe lângă relaxare și odihnă, dormitorul poate fi un loc romantic și atmosferic pentru tine. O colecție de fotografii, un tablou sau peretele alb poate fi decorat cu un set de
baghete LED sau
benzi LED. Aceste tipuri de lumini pot avea diferite culori și temperaturi de culore, fiind deosebite datorită duratei de viață lungi pe care le au. Cu siguranță, sesiunea ta foto preferată pe care ai afișat-o pe perete va arăta considerabil mai atractiv și îți va trezi emoții pozitive suplimentare fiind iluminate de câtva benzi LED instalate în spatele fotografiilor. De asemenea, poți decora peretele cu
instalații de lumini pentru sărbători, creând atmosfera caldă pe întreg parcursul anului în spațiul în care te relaxezi.
2. Cum se iluminează corect dormitorul - reguli și recomandări
Iluminarea dormitorului reprezintă un proces minuțios și complex, ceea ce presupune să urmezi anumite reguli înainte de a instala corpurile de iluminat. La fel de important este să urmezi recomandările specialiștilor în design interior și electricienilor, pentru a beneficia de lumina potrivită în dormitorul tău.
Iată câteva reguli esențiale pe care le poți urma când vei decide să instalezi corpuri de iluminat în spațiul în care dormi:
1. Lumina trebuie să cadă uniform pe întreg spațiu al dormitorului
Atunci când vei fi în proces de alegere al corpurilor de iluminat, precum și de instalare a
plafonierelor și aplicelor în dormitor, trebuie să ai grijă ca lumina să cadă uniform și să fie suficient de puternică precum lumina naturală a soarelui. O lumină prea puternică sau una prea slabă ar putea provoca încordarea ochilor și alte probleme pe termen lung.
2. Lustrele nu sunt potrivite pentru dormitor
O lustră centrală deosebită cu siguranță va atrage atenția, însă aceasta nu este potrivită pentru dormitor. În spațiul în care dormi, ai nevoie de o plafonieră care să pregătească creierul și corpul pentru un somn profund și odihnitor. De asemenea, lustrele suspendate pot fi un impediment în dormitor când vei dori să aranjezi patul sau să schimbi lenjeria, existând riscul să o atingi accidental.
3. Alege lumini atmosferice
Pe lângă iluminatul general, optează pentru diferite modalități de a crea o atmosferă plăcută în locul în care te relaxezi. Poți găsi o gamă variată de veioze, aplice, spoturi LED și alte elemente care vor decora perfect dormitorul.
4. Atenție la prize
Planificarea corpurilor de iluminat începe de la etapa de construcție și instalare a sistemului
surselor de iluminat și a energiei electrice. Este important să te asiguri că ai sau vei avea prize lângă pat sau în alte locuri unde vei dori să ai o sursă de lumină suplimentară.
5. Optează pentru lumini mai slabe decât în alte camere
Având în vedere că dormitorul este locul în care te odihnești psihic și fizic, este important să ai o lumină potrivită pentru a facilita pregătirea creierului pentru somn. O lumină mai slabă sau un întrerupător ce poate regla intensitatea luminii te poate ajuta să ai un dormitor iluminat care te va pregăti pentru somn.
3. TOP 5 sfaturi pentru iluminarea corectă a dormitorului
Iluminarea corectă a dormitorului va favoriza pregătirea pentru somn, precum și va spori utilitatea spațiului de dormit în sine. Imaginează-ți ce ai face în cazul în care nu ai un spot separat pe noptieră dorești să citești o carte înainte de somn, însă persoana cu care împarți dormitorul, vrea să doarmă mai devreme, fără a fi deranjat de iluminatul general. Pentru a prevedea asemenea situații, este important să ai un sistem de iluminare potrivit pentru spațiul unde te relaxezi și dormi. Iată top 5 sfaturi pentru iluminarea corectă a dormitorului:
1. Optează pentru lumina pe straturi
Instalarea unor lumini diferite și stratificate în dormitor este cea mai bună soluție pentru această încăpere. Specialiștii în design interior recomandă cel puțin trei surse de iluminare pentru dormitor. Prin urmare, poți avea o plafonieră cu o lumină naturală și două spoturi de lumină. Pentru a înțelege unde este potrivit să amplasezi sursele suplimentare de lumină, este necesar să planifici activitățile pe care le vei avea în dormitor. Spre exemplu, dacă ai nevoie de un mic birou, vei avea nevoie de o lampă de birou sau, în cazul în care dorești să citești în pat, vei avea nevoie de un spot de iluminat lângă pat sau pe perete. De asemenea, dacă împarți dormitorul cu cineva, trebuie să ai câte o sursă de lumină pe ambele părți ale patului.
2. Optează pentru aplice dacă împarți dormitorul cu cineva
Pe lângă sursa de lumină concentrată pe o anumită suprafață, aplicele reprezintă un element de decor pentru orice dormitor. Totodată, acestea pot fi controlate direct din pat și nu e necesar să te ridici spre întrerupătorul din alt capăt al camerei pentru a ilumina spațiul la necesitate. În plus, aplicele pot fi instalate direct pe perete, deasupra patului, astfel încât lumina să cadă spre cartea pe care intenționezi să o citești înainte de somn.
3. Alege temperatura potrivită a luminii
În dormitor este necesar să ai o iluminare corectă din punctul de vedere al temperaturii culorii corpurilor de iluminat. Lumina naturală provenită de la soare este rece și dinamică, cu o luminozitate variată în funcție de anotimp. Prin urmare, corpurile de iluminat din dormitor, precum și din întreaga locuință pot avea nuanța naturală și rece precum lumina solară. În locul unde vrei să te odihnești și să dormi, poți alege o lumină mai slabă decât în alte încăperi sau poți opta pentru o iluminare reglabilă, pentru a putea controla gradul de luminozitate în cameră.
4. Atrage atenția la stilul de amenajare al camerei și la proporțiile elementelor de decor
Dacă ai decis să ai o lampă pe noptiera de lângă pat, este bine să atragi atenția la lățimea noptierei: lămpile de noptieră nu trebuie să depășească mărimea de o treime din lățimea noptierei. Astfel, se creează un aspect elegant și plăcut, iar micile detalii sunt foarte importante în stilul de amenajare al camerei. Dacă optezi pentru o aplică montată în perete, trebuie să fie aleasă în funcție de mărimea tavanului. În cazul în care ai un tavan înalt și mare, poți alege o aplică mai mare și înaltă, iar pentru dormitoarele cu tavane mai mici, este recomandată alegerea unor aplice mai mici care se vor încadra în proporțiile spațiului respectiv.
5. Instalează o lumină de noapte
Știai că atunci când aprinzi o lumină de zi în timpul nopții se stopează producția de melatonină - hormonul secretat în timpul somnului? Un trend nou în istoria corpurilor de iluminat îl reprezintă lămpile de veghe sau lumina de noapte. În schimb, o lampă de veghe are o luminozitate scăzută care nu perturbă somnul și poate fi aprinsă pe parcursul întregii nopți. Principalul avantaj al acestui tip de lampă constă în oportunitatea de a supraveghea copilul mic fără a aprinde o lumină puternică ce va deranja câmpul vizual atât al celui mic, cât și al adultului. De asemenea, pentru copii de 2-4 ani, aceste lămpi sunt potrivite, întrucât se obișnuiesc să doarmă în propria cameră, fără a simți frica de întuneric.
Așadar, iluminarea dormitorului constituie o parte extrem de importantă din procesul de amenajare și decorare al acestui spațiu. Fiind mai mult decât un spațiu pentru dormit, dormitorul este locul în care te relaxezi, ai oportunitatea să eliberezi toate gândurile și să te refugiezi de lumea exterioară pentru a acumula energie pentru următoarea zi. Prin urmare, iluminarea acestei camere trebuie să te ajute în acest demers și să contribuie la relaxarea creierului și corpului, precum și la decorarea acestei camere în care îți petreci o bună parte din timp.
Sursa foto: Pexels.com.