Becurile LED datează încă de la începutul anilor 1960, cunoscând între timp, o evoluție semnificativă, trecând de la o lumină roșie la cea albă, și de la frecvențe exclusiv joase la unele înalte. Lumina albă este cea mai recomandată de specialiști, având la rândul ei diverse nuanțe. Un aspect interesant al acestui bec fiind chiar lumina alba produsă, care este compusă din lumină roșie, lumină albastră și lumină verde.
Cuprins:
1. Cât consumă un bec LED într-o anumită perioadă de timp?
Pentru realizarea acestor calcule vă sunt necesare câteva informații, și anume puterea becului LED care are drept unitate de masura Watt-ul și timpul în care becul este în funcțiune. Astfel, vom înmulți puterea becului cu timpul în care este conectat la rețea. Ulterior, pentru a afla consumul în valută, înmulțiți rezultatul cu 0,68 lei/ kWh (cu TVA inclus), întrucât acesta este prețul începând cu 1 ianuarie 2022.
Se va folosi un bec de 10W pentru calcule.
● Consumul unui bec LED pe ora
10W x 1h = 10Wh (wattora) = 0,01kWh
● Consumul unui bec LED pe zi
0,01 kWh x 24 ore = 0,24 kWh
● Consumul unui bec LED pe luna
Calculul se va face cu un număr de treizeci de zile, în condițiile în care becul ar funcționa permanent.
24 de ore x 30 de zile = 720 ore
0,01 kWh x 720 ore = 7,2 kWh
● Consumul unui bec LED pe an, funcționând permanent
72 ore pe luna x 12 luni = 8640 ore/an
0,01 kWh x 8640 ore = 86,4 kWh
2. Cât consumă un bec LED comparativ cu un bec incandescent?
Becul cu filament incandescent funcționează pe baza circulației unui volum ridicat de energie electrică prin filament, încălzindu-se extrem de tare producând implicit lumină. Pe când,
becurile LED se bazează pe utilizarea energiei electrice strict pentru producerea luminii. Astfel,
consumul de energie electrică al unui bec LED este semnificativ mai scăzut, întrucât acesta întâi de toate emană lumină, în comparație cu un bec cu filament incandescent ce folosește energia electrică pentru încălzirea filamentului și ulterior pentru generarea luminii.
Este bine de știut faptul că odată ce becul are o putere mai mică, automat luminozitatea va fi mai scăzută, la fel și nivelul de energie electrică consumată.
3. Avantajele și dezavantajele unui bec LED
Deși prețul unui bec LED este mai ridicat în comparație cu un alt fel de bec, acesta prezintă o mulțime de beneficii. Un bec LED este o alternativă optimă atât din punct de vedere funcțional, cât și financiar, întrucât durata acestuia de funcționare poate atinge și 10 ani cu un consum de energie minim. Intensitatea luminii se menține aceeași pe parcursul întregii perioade de funcționare a becului, nu conține nicio substanță toxică și sunt rezistente la impact.
Dezavantajele becului LED
Un dezavantaj este tariful ridic al unui astfel de bec. În cazul în care doriți ca întreaga casă să fie dotată cu becuri LED, este bine de știut că investiția poate avea un impact semnificativ asupra bugetului.
Pentru a beneficia de un consum redus de energie și o durată îndelungată de viață, becul LED este o tehnologie relativ actuală ce vi le pune la dispoziție.
Sursa foto: sutterstock.com