Cea mai bună bandă LED

Cea mai bună bandă LED

Tehnologia LED a adus o inovație importantă în domeniul iluminatului, în special prin consumul redus de energie electrică, prin durabilitatea corpurilor de iluminat și, de asemenea, prin versatilitatea diverselor sisteme de iluminat.. 

Unul dintre cele mai apreciate sisteme din gama corpurilor de iluminat decorative bazate pe tehnologia LED este cel reprezentat de benzile LED, care, alături de baghetele LED și spoturile LED, sunt echipamente versatile ce se pot instala atât în interioare în domeniul rezidențial, comercial sau chiar industrial, cât și în medii exterioare diverse. Flexibilitatea benzilor LED face ca acest mod de iluminat să fie din ce în ce mai apreciat și adoptat ca soluție de iluminat auxiliară într-o gamă vastă de scenarii decorative și de lucru. 

Tocmai de aceea, în acest articol vei afla mai multe detalii despre cele mai bune benzi LED pentru a-ți putea forma o idee asupra celor mai bune variante care merită achiziționate pentru proiectele tale de iluminat sau decorat. 

Cuprins

1. Cele mai bune benzi LED – Clasificare TOP 3
2. Cum să alegi o bandă LED bună pentru uz rezidențial sau comerical?
3. Ghid de montaj și utilizare a benzilor LED
4. Întrebări și răspunsuri frecvente despre cele mai bune benzi LED

1. Cele mai bune benzi LED – Clasificare TOP 3


Benzile LED sunt o modalitate excelentă de a scădea factura la electricitate și de a te bucura de un iluminat eficient, convenabil și aspectuos. Benzile LED pot transforma total ambientul unei încăperi sau pot aduce beneficii vizuale zonelor exterioare ale unei clădiri. În același timp, pot fi folosite cu succes chiar și pentru TV, computere și, nu în ultimul rând, pot fi integrate spectaculos în cadrul mobilierului sau spațiilor de tip dressing. 

 

  banda LED Cea mai buna banda LED benzi LED
Produs Banda LED 230V 60LED 14.4W 2700K IP68 50m/Rola Banda LED 5x60 14.4W/m 2700K IP20 5m/Rola Banda LED 5x120 9.6W/m 2700K IP20 5m/Rola
Caracteristici

Tensiune alimentare: 230 [VCC]
Temperatura de mediului ambient (de funcționare): -25°C ÷ + 45°C
Timp de pornire: 0.5 s
Tip LED: SMD 5050
Durata de viață: 50000 ore
Unghi de dispersie: 100°
CRI: 80
Grad de protecție: IP68
Dimabil: NU
Putere: 14,4 W/m
Flux luminos: 600 lumeni/m 
Lungimea benzii: 50 m 
Temperatura de culoare: 2700K - lumina caldă
Număr de LED-uri pe metru: 60

Tensiune alimentare: 12[VDC]
Temperatura de mediului ambient (de funcționare): -20°C ÷ + 40°C
Timp de pornire: 0.5 s
Tip LED: SMD 3528
Durata de viață: 50000 ore
Unghi de dispersie: 100°
CRI: 80
Grad de protecție: IP20
Dimabil: DA, în funcție de sursa de alimentare
Putere: 14,4 W/m
Flux luminos: 540 lumeni/m 
Lungimea benzii: 5 m 
Temperatura de culoare: 2700K - lumina caldă
Număr de LED-uri pe metru: 60

Tensiune alimentare: 12[VDC]
Temperatura de mediului ambient (de funcționare): -20°C ÷ + 40°C
Timp de pornire: 0.5 s
Tip LED: SMD 3528
Durata de viață: 50000 ore
Unghi de dispersie: 100°
CRI: 80
Grad de protecție: IP20
Dimabil: DA, în funcție de sursa de alimentare
Putere: 9,6 W/m
Flux luminos: 360 lumeni/m 
Lungimea benzii: 5 m 
Temperatura de culoare: 2700K - lumina caldă
Număr de LED-uri pe metru: 120
PRO - O bandă led cu alimentare direct de la rețea nefiind nevoie de un transformator pentru alimentare
- Lungime generoasă de 50 m fapt care oferă versatilitate pentru orice tip de proiect de iluminat
- Poate fi folosită pentru iluminat exterior, iluminat festiv sau iluminat utilitar, așa cum ar fi cazul luminării scafelor pentru siguranța lucrului pe timp de noapte, având un grad de protecție superior, IP68
- Asigură un iluminat plăcut și de efect pentru: piese de mobilier, diverse trasee de-a lungul pereților sau tavanelor.
- Lumină puternică pentru orice tip de spațiu interior
- Consum redus de energie
- Număr mare de LED-uri pe metru de bandă
- Consum redus de energie
- Excelentă pentru iluminare aspectuoasă a mobilierului interior (bucătărie, baie, dressing, etc.) 
CONTRA - Prețul poate fi considerat ridicat - Nu poate fi folosită pentru exterior, dar se poate alege un model similar cu un grad de protectie IP adecvat și pentru acest scenariu - Pentru iluminat exterior trebuie ales un model cu grad mai mare de protecție IP
  Vezi AICI preț Vezi AICI preț Vezi AICI preț

2. Cum să alegi o bandă LED bună pentru uz rezidențial sau comercial?


Alegerea celei mai bune benzi LED pentru nevoile tale implică studierea atentă a unor parametrii esențiali privind performanța și modul de funcționare al produselor, precum și unele caracteristici care țin de dimensiuni și caracteristici fizice. 

Astfel, cele mai importante elemente pe care ar trebui să le iei în considerare la achiziția unei benzi LED de calitate sunt:

●    Lungimea benzii LED

Lungimea este aspectul de bază la care trebuie să te uiți atunci când achiziționezi o bandă LED. Înainte de a căuta cele mai bune benzi LED ar trebui să măsori cât mai precis perimetrele obiectelor sau lungimea totală a traseului pe care vei instala banda. Deși există o mulțime de modele de benzi LED care se pot tăia sau se pot segmenta după nevoie, este mult mai simplu și mai sigur să alegi benzile led de care ai nevoie deja la o dimensiune apropiată de cea pentru proiectul la care le vei folosi. 

●    Locul de folosire al benzii LED

Desigur, nu vei putea folosi o bandă LED fabricată pentru interior pentru decorarea casei sau a grădinii. La prima ploaie s-ar putea să se deterioreze definitiv. De aceea, pentru decorarea interioară ar trebui să alegi benzi potrivite în acest scop, gradul de protecție la umezeală și intemperii neavând un rol însemnat. Atunci când vrei să cumperi benzi LED pentru exterior ar trebui să analizezi gradul de protecție care ar trebui să fie cel puțin IP55, un indicator al rezistenței la umezeală și la alți factori naturali externi. Gradul maxim de protecție al celor mai bune benzi LED de exterior este, de exemplu, IP68, grad care permite montajul acestor benzi chiar și în bazine de înot sau în piscine. 

●    Tipul LED-urilor montate pe bandă

Chiar dacă sunt numite în mod generic LED-uri, aceste surse de iluminat au caracteristici diferite de la un model la altul. Astfel, indicativul SMD este cel la care trebuie să te uiți în caracteristicile tehnice ale benzilor LED pentru a verifica dimensiunile fizice ale LED-urilor. De exemplu, SMD 5630 indică o dimensiune a fiecărui LED de pe bandă de 5.6 mm x 3.0 mm. Există trei tipuri de LED-uri atunci când este vorba de benzi: SMD 3528, SMD 5050 și SMD 5630. Diferența dintre aceste tipuri nu este dată doar de dimensiunile fizice ale LED-urilor încorporate pe badă ci și de puterea în lumeni pe care o poate emite fiecare dintre LED-uri, dar și tensiunea de alimentare de care au nevoie pentru a funcționa. Cele mai puternice sunt, desigur, tipurile SMD 5630 și 5050. 

●    Culoarea luminii oferite de banda LED

Există atât modele de benzi LED monocolore, cât și variante care pot schimba spectrul cromatic prin intermediul unui controler RGB sau RGBW. Benzile LED RGB pot oferi variații și combinații ale celor trei culori principale ale spectrului cromatic (roșu, galben, verde), variații care pot acumula un maxim de 16 milioane de culori, desigur, în funcție de tipul controlerului folosit. Pe de altă parte, benzile LED RGBW prezintă câte un LED cu lumină albă la fiecare succesiune de trei leduri RGB, oferind astfel posibilitatea de a obține tonuri de culoare a luminii mai naturale. 

Un alt aspect de luat în considerare la alegerea culorii este și temperatura de culoare, în special la benzile LED monocromatice care sunt folosite pentru iluminat. Astfel, temperatura culorii măsurate în grade Kelvin (K) poate varia de la cald (2700K - 3000K), până la rece (6000K - 7000K). 

●    Alimentarea benzilor LED

La achiziția celor mai bune benzi LED pentru proiectele tale trebuie să iei în considerare și modul de alimentare al acestora. Există, astfel, benzi LED care nu solicită decât o alimentare cu ajutorul unui transformator de 12V/24V, în general lungimea maximă a benzilor din această gamă fiind undeva la 10 m. De asemenea, dacă montajul este dedicat unor proiecte de mai mică anvergură, voltajul necesar poate fi chiar de 5V fiind suficient în acest caz un cablu USB de alimentare care se poate conecta la o priză dedicată sau la un laptop, televizor sau computer. Benzile LED de mari dimensiuni, de până la 50 m sau chiar de 100 m sunt alimentate chiar direct la rețeaua de 230 V, nefiind necesar în acest caz prezența unui transformator.  


3. Ghid de montaj și utilizare a benzilor LED


În privința montajului benzilor LED, această operațiune nu ar trebui să ridice probleme deosebite mai ales dacă se respectă unele mici trucuri care pot face ca poziționarea benzilor pe suprafețele dorite să fie simplă. 

Astfel, benzile LED sunt prevăzute în majoritatea cazurilor cu o suprafață adezivă necesară prinderii. Pentru a nu avea surprize cu dezlipirea ulterioară ar trebui să te asiguri înainte de a începe montajul că suprafața pe care vei poziționa banda LED este netedă, bine curățată de praf, fără denivelări și asperități. 

În majoritatea situațiilor nu vei avea nevoie să achiziționezi bandă dublu adezivă pentru fixarea corectă a benzilor LED, dar este util ca acest accesoriu să nu lipsească din inventarul tău pentru ca pot exista situații în care adezivul benzilor să nu fie suficient pentru anumite tipuri de suprafețe. 

De asemenea, pentru un aspect profesionist, în special în cazul montării benzilor LED pe tavane, rigole, pereți, diverse piese de mobilier sau în diverse locații care fac parte din arhitectonica unui spațiu interior sau exterior, sunt recomandate profilele din aluminiu care au rol de mascare a benzilor și, în același timp, de protecție a acestora față de praf sau de factorii externi (ploaie, gheață, etc.)

Benzile LED permit secționarea în segmente, lucru necesar pentru poziționarea pe trasee neliniare. Secționarea trebuie făcută doar dacă se specifică acest lucru pe instrucțiunile primite la achiziționare și doar în locațiile special indicate pe benzi. Segmentele tăiate, permit, la anumite versiuni și mărci de benzi, reutilizarea însă va fi nevoie de o serie nouă de conectori achiziționați separat. Așa că dacă estimezi că vei segmenta benzile este utilă aprovizionarea cu un număr suficient de conectori suplimentari. 

Conectarea benzilor LED, în cazul celor prevăzute cu controler RGB sau RGBW se realizează întâi la controler care, la rândul lui se conectează prin intermediul cablului de alimentare și al transformatorului (pentru benzi LED de 12V sau 24V) la priza de curent electric. Desigur, benzile LED cu alimentare la 230V nu mai au nevoie de intermedierea unui transformator, racordarea la sursa de energie electrică fiind făcută în mod direct.  

În concluzie, benzile LED sunt o alegere excelentă în materie de echipamente de iluminat, o alegere excelentă pentru spații interioare și exterioare în egală măsură. Versatilitatea și maleabilitatea benzilor LED sunt avantaje de neegalat, mai ales atunci când se dorește iluminatul sub o formă decorativă sau uniformă pentru spații în care instalarea altor surse (cum ar fi becurile) nu este o variantă optimă.   

Sursa foto: Pixabay.com

4. Întrebări și răspunsuri frecvente despre cele mai bune benzi LED


1. Care este durata de viață a unei benzi LED?

În general, durata de viață a benzilor LED este de peste 50.000 de ore de funcționare. Mai degrabă se pot defecta componentele de alimentare înainte de a se ajunge la termenul limită de funcționare al unei benzi cu LED.

2. Trebuie să conectez benzile LED la un întrerupător al instalației electrice?

Deși această operațiune este tehnic posibilă, nu este recomandată întotdeauna, deoarece ar trebui să folosești un transformator separat și să iei legătura cu un electrician autorizat care să poată implementa acest tip de conexiune. Benzile LED vin, de regulă, cu propriul adaptor de 12V sau de 24V după caz, care se poate alimenta simplu doar prin introducerea într-o priză. 

3. Se pot monta benzi LED și la mașină?

Cu siguranță, dar ar trebui să alegi modele de benzi LED care sunt prevăzute pentru acest scop. În general, benzile LED pentru decorarea sau suplimentarea iluminatului interior al autovehiculelor au o bandă dublu adezivă care le permite o lipire mai ușoară în poziții ceva mai greu accesibile. Alimentarea lor se face prin intermediul transformatorului care poate fi conectat la o sursă de alimentare cum este o priză de 12V a mașinii. Desigur, montarea benzilor LED la faruri este o operațiune mai dificilă, care ar trebui executată în cadrul unui service auto. 

4. Cum se montează benzile LED în interiorul camerelor?

Instalarea benzilor LED este destul de simplă și intuitivă. Banda trebuie conectată la sursa de alimentare cu care vine în pachet și care este un transformator de 12V sau de 24V ori, în cazul benzilor de mai mică putere de 5V. De asemenea, în cazul benzilor LED de 230V nu este nevoie de transformator, alimentarea realizându-se direct de le rețea. Apoi, tot ce ai de făcut este să poziționezi și să lipești banda LED în funcție de traseul dorit cu banda adezivă cu care sunt prevăzute sau, cu o bandă dublu adezivă achiziționată separat. De asemenea, se pot folosi clipsuri de fixare sau canale de ghidaj speciale. 

 

Postat de: Mr. Light - electricianul tau digital