Atunci când ești în căutarea unor soluții de iluminat, fie pentru acasă sau pentru iluminatul industrial, indiferent de investiția pe care o faci, vrei să te asiguri că faci alegerea potrivită.
Cert este că ai nevoie de iluminat puternic și becuri rezistente!
Pe scurt, îți propunem becurile LED, care folosesc cu 75% mai puțină energie decât becurile obișnuite, incandescente. Dar care este diferența dintre becurile LED și cele obișnuite și de ce să optezi pentru ele atunci când vrei să faci astfel de schimbări?
Clasificarea becurilor
Fie că ai nevoie de un nou bec pentru acasă sau vrei să echipezi o hală întreagă, opțiunile pe care le ai la dispoziție sunt destul de variate. Dar, dacă ar fi să facem o clasificare simplă a becurilor, le putem împărți în trei mari categorii:
- Becurile incandescente - sunt becurile obișnuite, cu filament, cu care majoritatea dintre noi am crescut. Deși le găsim într-un număr foarte mare pe piață, acestea nu sunt foarte eficiente din punct de vedere al energiei și nu au o durată de viață foarte mare.
- Becurile compacte fluorescente - sunt acele becuri în formă de spirală, fiind, în același timp, și eficiente din punct de vedere al energiei consumate.
- Becurile LED - reușesc să fie foarte eficiente din punct de vedere al energiei consumate, având aspectul becurilor incandescente.
Ce sunt becurile LED
Becurile LED sunt diode care transformă energia electrică în lumină. O diodă este un semiconductor cu două terminale, care permite curentului electric să circule într-o singură direcție. De aceea, becurile LED nici măcar nu au nevoie de filament pentru a ilumina.
Printre avantajele becurilor LED putem enumera:
- Costurile energiei sunt mult mai scăzute folosind becurile LED, astfel, poți face o economie de energie electrică de 60-65%.
- Becurile LED sunt foarte rezistente la temperaturi scăzute sau la șocuri.
- Becurile LED au o durată de viață de 50 de ori mai mare decât celelalte tipuri de becuri, schimbările putând fi și o dată la 12-15 ani.
- Becurile LED se pornesc instant, fără a fi nevoie de o încălzire în prealabil.
Cu toate acestea, există și câteva puncte slabe ale becurilor LED, cum ar fi costul inițial mai mare decât în cazul celorlalte variante, un unghi mic de lumină și scăderea intensității de lumină odată cu trecerea timpului (deși intensitatea scade cu aproximativ 5% în cinci ani, procentul este mai mic în comparație cu becurile obișnuite).
Diferențe dintre becurile LED și cele obișnuite
Diferențe de funcționare
Becurile obișnuite, incandescente, se bazează pe filamente care produc atât lumină, cât și căldură, atunci când energia electrică trece prin ele. Pe de altă parte, becurile LED transformă electronii în fotoni, care nu produc aproape deloc căldură, rezultând astfel în lumină.
Diferențe de consum de energie
Becurile LED ies din nou câștigătoare! Acestea folosesc mai puțină energie electrică decât becurile incandescente, deoarece diodele sunt mult mai eficiente decât filamentul. De exemplu, becurile LED pot folosi 11-12 wați pentru a crea o lumină comparabilă cu un bec obișnuit de 50 de wați.
Iar, dacă facem o comparație și cu becurile fluorescente, acestea folosesc în jur de 70% mai puțină energie decât cele obișnuite, dar nu sunt la fel de eficiente precum becurile LED, deoarece au o durată de funcționare mai mică.
Diferențe de cost
Deși prețurile becurilor LED sunt mai mari la prima vedere, acestea pot fi amortizate în timp, atât prin consumul redus de energie electrică, cât și prin necesitatea de schimbare la intervale mult mai mari de timp.
Alte diferențe între becurile LED și cele obișnuite
În privința temperaturii culorilor, becurile LED variază de la ”warm” (galben) la ”cool” (albastru), iar becurile clasice au trei mari opțiuni: Soft White, Cool White, Daylight.
În privința emisiilor de căldură, becurile LED emit foarte puțină căldură, spre deosebire de becurile obișnuite, a căror emisii constau în 90% căldură și doar 10% lumină. În acest caz, avem avantaje și dezavantaje de ambele părți. Dacă becurile LED sunt folosite afară, iarna, zăpada poate acoperi becul, în timp ce în cazul unui bec obișnuit, zăpada se topește. Însă, becurile obișnuite, având o emisie foarte ridicată de căldură, consumă multă energie, deși scopul lor este emiterea de lumină.
În privința modului în care se strică, becurile LED își pierd gradual din lumină. Deoarece lumina este emisă prin mai multe diode, atunci când una sau mai multe nu mai funcționează, nu înseamnă că întreg becul se oprește. În schimb, becurile obișnuite se opresc de tot din funcționare atunci când filamentul cedează.
În privința longevității, becurile LED funcționează între 25 de mii de ore și 100 de mii de ore, în timp ce becurile obișnuite funcționează în jur de 1200 de ore, iar becurile fluorescente au o durată de funcționare de 10 mii - 24 de mii de ore.
În privința rezistenței la șocuri, becurile LED sunt foarte rezistente, în timp ce becurile incandescente sunt fragile.
În privința toleranței la frig, becurile LED se pot porni instant și la temperaturi de -40 de grade Celsius, în timp ce becurile incandescente au nevoie de puțin timp pentru ca filamentul să se încălzească pentru a emite lumină.
Iar, în ceea ce privește garanția, becurile LED pot avea o garanție de 3-5 ani, în timp ce becurile obișnuite nu au o astfel de garanție, datorită longevității scăzute și a costului foarte mic de cumpărare.
Concluzie
Așadar, acestea sunt diferențele majore dintre becurile LED și cele obișnuite. Deși au un cost inițial mai mare, becurile LED sunt variante bune pentru iluminatul interior sau exterior, au o longevitate mai mare și consumă mult mai puțină energie.