În ultimii ani, în spațiul public și pe rețelele de socializare se vorbește tot mai des despre iluminatul inteligent sau iluminatul smart și despre cum acesta face viața oamenilor mai ușoară, sporindu-le confortul din locuință.
Puțină lume cunoaște, însă, ce presupune iluminatul inteligent și care sunt avantajele pe care le are implementarea unei astfel de soluții. Mai jos veți găsi un răspuns la toate aceste întrebări, care va încerca să facă „lumină” în dilema care se naște vis-a-vis de aceste sisteme: chiar sunt necesare sau reprezintă doar un moft?
CUPRINS:
1. Ce este iluminatul inteligent?
2. Avantajele iluminării inteligente
3. Ce echipamente electrice fac o casă smart?
4. Tipuri de iluminat inteligent
1. Ce este iluminatul inteligent?
Iluminatul inteligent este o componentă esențială a conceptului de „smart home” și reprezintă soluția ca permite diminuarea considerabilă a consumului de energie dintr-o locuință, precum și controlul de la distanță al diverselor dispozitive de iluminat. Acest sistem folosește internetul pentru a interconecta toate device-urile destinate economisirii cheltuielilor pentru energia electrică.
Sistemul de iluminat smart este un pas esențial pentru transformarea casei actuale în cea a viitorului! Fie că locuiești la casă sau în apartament, automatizarea iluminării oferă o serie întreagă de beneficii, cu un impact substanțial asupra calității vieții și nivelului de trai.
2. Avantajele iluminării inteligente
Ai mai jos câteva dintre avantajele iluminării inteligente, care te pot ajuta să-ți faci o părere mult mai clară despre necesitatea înlocuirii sistemului de iluminat clasic din locuința ta, cu unul smart:
➔ Facturi mai mici la energie electrică
Principalul avantaj al iluminării inteligente este cel legat de reducerea substanțială a consumului de electricitate, datorată atât becurilor cu LED, economice, cât închiderii inteligente a luminii când nu este nimeni în încăpere. Dacă vorbim despre becurile LED, acestea consumă cu cca. 75% mai puțin curent decât un becurile clasice.
➔ Controlezi total iluminatul din locuință
Fie că te pui în pat și ai uitat un bec aprins, fie ești plecat și vrei să verifici dacă ți-ai lăsat lumina aprinsă, iluminatul inteligent îți poate oferi acel confort și siguranță, dorite de oricine! Faptul că poți, din telefon sau tabletă, să controlezi sistemul de iluminat și să nu stai stresat din acest punct de vedere, este un avantaj foarte important.
➔ Un confort sporit
Toți tânjim după un nivel de trai ridicat și după un plus de confort în casele noastre, iar iluminatul inteligent bifează și acest lucru. Cu ajutorul aplicației integrate poți să închizi/ deschizi lumina, să stabilești gradul de luminozitate, să schimbi culoarea luminii din orice colț al casei. În plus, un sistem de iluminare smart înseamnă mai puține cabluri și fire, care dau atât de multe bătăi de cap cu mascarea lor.
➔ Este accesibil pentru toată lumea
Becurile LED și sistemele de control al iluminării previn risipa de energie, motiv pentru care, chiar dacă aceste dispozitive sunt mai scumpe decât cele clasice, pe termen lung poți face economii însemnate la bugetul familiei.
➔ Este prietenos cu mediul
Dispozitivele cu LED folosite în cadrul sistemelor de iluminat inteligent au o durată de viață mult mai mare decât becurile cu incandescență. Dacă un bec tradițional se consumă după circa 1200 de ore, un LED va dura cel puțin 50.000 de ore, astfel că le poți folosi o perioadă mai lungă de timp. Totodată, faptul că nu emană căldură, le face să emită foarte puțin CO₂.
3. Ce produse electrice fac o casă „smart”?
Înainte de alege din gama variată de produse dedicate iluminării inteligente, este recomandat să faci un mic research pentru a vedea ce produse ți se potrivesc și prin intermediul cărei tehnologii poți să aduci o schimbare reală în iluminatul locuinței tale. De exemplu, produsele din gama pulsar smart home, dispun de un design modern și pot fi instalate în orice spațiu din locuință. Aceste dispozitive sunt gestionate prin intermediul aplicațiilor mobile dedicate - Tuya.
Plafoniere smart
Plafonierele inteligente sunt potrivite oricărei configurații și stil decorativ, de la clasic la modern. Pot fi controlate de pe orice gadget, de unde se poate seta nuanța, durata și intensitatea de lumină dorite.
Becuri LED
Becurile LED fac parte din noua generație de sisteme de iluminat, înlocuind cu succes becurile tradiționale. Ele pot fi controlate de la distanță, direct din aplicație. Becurilor economice de acest gen li se pot stabili intensitatea de lumină, precum și culoarea luminii.
Prizele inteligente
O priză inteligentă, controlată de la distanță, este foarte utilă ca să nu stai mereu cu grija că ai lăsat fierul de călcat sau aragazul/ cuptorul electric pornite. De asemenea, aceasta are capabilitatea de a-ți monitoriza 24/7 nivelul de energie consumat.
Întrerupătoare smart
Spre deosebire de întrerupătoarele clasice, cele smart pot fi integrate într-un sistem digitalizat de control al casei, așa ca nu trebuie să te mai dai jos din pat pentru a stinge lumina înainte de somn. Întrerupătoarele Pulsar de exemplu, se remarcă prin design minimalist și dispun de un aparataj din sticlă, cu senzor tactil din LED, facil de instalat, fără fire suplimentare.
Senzori de mișcare
Sistemele inteligente de iluminat reduc consumul de energie electrică și prin folosirea senzorilor de mișcare. Aceste dispozitive sunt foarte utile în asigurarea protecției și securității locuinței. De altfel, senzorii de mișcare consumă o cantitate infimă de curent electric, deoarece se aprind doar în cazul în care este percepută mișcare.
4. Tipuri de iluminat inteligent
Există mai multe tipuri de iluminat, în funcție de zona pe care ți-o dorești sistematizată. Chiar nu e greu să faci trecerea de la clasic la modern, iar dacă faci totul conform unui plan integrat și bine stabilit, întregul sistem îți va îmbunătăți considerabil confortul personal.
Iluminatul inteligent al unei case poate părea puțin costisitor la o primă vedere, dar nu e neapărat așa! În orice caz, nu trebuie să automatizezi toată casa de la început! O poți face treptat: începi cu o cameră, folosindu-te de becuri și benzi LED, precum și de celelalte corpuri de iluminat inteligent. Ai grijă doar să fie compatibile, astfel încât să le poți conecta la dispozitivul ce asigură conexiunea dintre router și corpurile de iluminat.
Iluminat inteligent pentru scări/ trepte
Pe lângă becurile economice, un sistem de iluminat inteligent al scărilor trebuie să se bazeze neapărat pe un sistem de tip controller, cu senzori de mișcare, în care poți programa timpii de aprindere pentru urcarea și coborârea treptelor, precum și modul în care vrei să se stingă instalația.
Iluminat inteligent pentru exterior
Dacă petreci o parte din timp în grădină sau, pur și simplu, dorești să luminezi curtea ori o cale de acces, un sistem de iluminat pentru exterior pe bază de senzori e cea mai bună variantă.
Interesul tot mai accentuat pentru case inteligente și pentru sisteme capabile să aducă un plus de confort vieții a dus la o creștere a ofertelor pentru acest sector. Scăderea costurilor sistemelor de iluminat inteligente au transformat automatizarea casei într-o alternativă demnă de luat în seamă. Departe de a fi un moft, un sistem de iluminare smart este o investiție pentru viitor, pe care nu ai cum s-o regreți și orice nouă zi în care te vei bucura de el, te va face să îl adori și mai mult!
Sursa foto: Pixabay.com