Tipuri de becuri – scurt istoric al evoluției și câte tipuri de bec există

Tipuri de becuri – scurt istoric al evoluției și câte tipuri de bec există

De utilitatea becului ne bucurăm datorită lui Thomas Edison și a lui Joseph Swan, care au oferit omenirii un lucru atât de indispensabil astăzi. Odată cu evoluția la care suntem cu toții martori, în prezent sunt disponibile pe piață mai multe tipuri de becuri. Relevanța becurilor a rămas neschimbată, însă acum putem alege între diferite forme, culori, graduri de eficiență, calitate, mod de funcționare, funcționalitate și altele.

Având în vedere schimbările din piața energiei la care asistă tot globul, alegerea unui bec s-ar putea să nu mai fie chiar atât de banală. Cu siguranță acum ne interesează mai mult nivelul de eficiență energetică a becului și, implicit, consumul acestuia. În acest articol îți vom prezenta cele mai populare tipuri de becuri și variantele pe care le găsești pe piață, astfel încât să poți alege modelul potrivit pentru necesitățile tale.

Cuprins:

1. Tipuri de becuri – scurt istoric al evoluției și câte tipuri de bec există

2. Tipuri de bec foarte eficiente din punct de vedere energetic

3. Clasificarea becurilor - tipuri de becuri mai puțin eficiente din punct de vedere energetic

1. Tipuri de becuri – scurt istoric al evoluției și câte tipuri de bec există 

Deși la lecțiile de istorie am învățat că Thomas Edison a inventat becul în 1879, adevărul este că această invenție a fost un proces complicat, în care s-au implicat mai mulți inventatori din întreaga lume timp de aproximativ 150 de ani. Primele surse de lumină artificială datează din anii 1700, iar prima lumină electrică a fost creată în 1802 de către Sir Humphrey Davy din Anglia, însă nu era încă practică pentru uzul comercial. O serie de adaptări și alți inventatori au apărut în 1841, când Frederick de Moleyns a primit primul brevet pentru o lampă incandescentă cu un bec de sticlă în Anglia.

Din păcate, designul becului era prevăzut doar cu un vid parțial, ceea ce îl făcea să se încălzească prea repede. Aerul din interior a avut ca rezultat semne de arsură înnegrite pe becul de sticlă și arsuri rapide. Douăzeci și patru de ani mai târziu, în 1865, Hermann Sprengel, un chimist german, a făcut o descoperire: a îndepărtat aerul din interiorul becurilor electrice, păstrând filamentul și eliminând problema înnegririi. Sistemul său de pompe de vid cu mercur a fost un succes atât de mare încât îi poartă numele până în ziua de azi. Este cunoscut sub numele de pompa Sprengel. Ajungem în anul 1874 și aici vorbim despre două nume importante: Matthew Evans și Henry Woodward. Aceștia au depus un brevet în Statele Unite și Canada pentru becurile incandescente cu filamente de carbon. Becurile lor funcționau bine, dar nu se vindeau. Cinci ani mai târziu, Evans și Woodward au renunțat și și-au vândut brevetul lui Edison.

bec

Ajungem în 1879. Acum, Edison a fost inspirat să înlocuiască lămpile cu gaz prin crearea unui bec incandescent ieftin, fiabil și sigur într-un interval de timp de șase săptămâni. El a adunat o echipă de 14 de oameni pentru a-l ajuta, dar Edison și echipa sa au avut concurență. Din Anglia, Sir Joseph Wilson Swan lucra, de asemenea, la crearea unui bec incandescent. El a primit un brevet independent în Marea Britanie. Edison a fost mai rapid și și-a prezentat invenția aproape de sfârșitul anului 1879, în timp ce Swan și-a făcut cunoscută lampa de lucru în 1880. Atât invenția lui Edison, cât și invenția lui Swan au fost funcționale, dar niciuna nu a fost pregătită pentru utilizare comercială.

2. Tipuri de bec foarte eficiente din punct de vedere energetic

Becurile sunt împărțite în cinci categorii principale, fără să ținem cont în acest punct de nivelul de eficiență energetică, și anume: becuri LED (light emitting diode, tradus diodă emițătoare de lumină), becuri fluorescente, becuri halogen, becuri clasice, becuri CFL nonintegrate și integrate și becuri HID (High Intensity Discharge, tradus cu descărcare de mare intensitate). Însă mai există și alte tipuri, ale căror denumiri nu sunt foarte cunoscute.

Becurile LED sunt cele mai cunoscute și utilizate. De altfel, le găsim atât în casele noastre, cât și la farurile mașinilor sau în instalațiile pentru pomul de Crăciun. De ce sunt atât de comune? Pentru că se spune despre ele că sunt foarte eficiente când vine vorba despre consumul de energie. Poate nu le recunoști după formă, însă sigur îți vei da seama că sunt LED dacă vei analiza ce tipuri de lumină emit aceste becuri, adică foarte intensă și strălucitoare. Le vom încadra în categoria becurilor sigure, având în vedere faptul că nu emit deloc căldură și nici nu au mercur. Direcționarea fasciculelor luminoase este excelentă, din acest motiv sunt alese pentru acasă sau pe scena de spectacole. Și unde mai pui că le găsești și în diferite culori, ceea ce îți permite să creezi o atmosferă după placul tău. Singurul dezavantaj este reprezentat de faptul că nu sunt echipate cu funcție de dimare, ceea ce înseamnă că nu poți regla intensitatea luminii, însă acest lucru este compensat de durata foarte mare de viață și de rezistența excelentă (se sparg foarte greu, inclusiv în condiții de incendiu).

halogen

Becurile cu halogen sunt asemănătoare cu cele de tip incandescent, însă pot fi foarte ușor și repede diferențiate prin lumina pe care o emit. Aici vorbim doar despre lumină albă (sau rece), în timp ce în cazul becurilor incandescente vorbim despre o lumină galbenă (sau caldă). După cum le spune și denumirea, aceste becuri sunt realizate cu halogen, un gaz inert și foarte sigur, care le oferă atât o durată mare de viață, cât și o intensitate excelentă. Trebuie să știi și faptul că sunt destul de eficiente din punct de vedere energetic, sunt modele a căror intensitate luminoasă poate fi modificată (datorită funcției de dimare), însă înregistrează cea mai scurtă durată de viață dintre toate variantele pe care le găsești pe piață. De asemenea, și acestea se încălzesc destul de tare și nici nu sunt foarte sigure în caz de incendiu.

Becurile fluorescente sunt recunoscute pentru faptul că reușesc să producă aceeași lumină prin utilizarea unei cantități mult mai mici de energie electrică (în comparație cu celelalte modele de becuri) și pentru durata bună de viață. Cu toate acestea, ele conțin un amestec de gaze și mercur și din acest motiv sunt deseori evitate, pentru că pot avea un impact negativ asupra mediului înconjurător. În magazinele de profil vei găsi mai multe tipuri de becuri fluorescente, cum ar fi cele tubulare, circulare și răsucite. Becurile fluorescente tubulare sunt modelele care prezintă cele mai mari prețuri de achiziție, însă și durata de viață este pe măsură. Vei ști că este momentul să le înlocuiești cu altele noi atunci când lumina va începe să pâlpâie. Variantele circulare sunt alese mai ales atunci când oamenii își doresc un design de interior mai deosebit, dar în special pentru lămpi. Becurile fluorescente răsucite sunt cele mai eficiente din punct de vedere energetic și se potrivesc atât în case și apartamente, cât și în spațiile comerciale.

Becurile CFL, cunoscute și sub denumirea de becuri fluorescente compacte, pot fi găsite într-o gamă variată de nuanțe și, în plus, sunt și foarte eficiente energetic, adică nu consumă decât foarte puțină energie electrică. Trebuie să știi faptul că intensitatea luminoasă a acestor tipuri de becuri crește pe măsură ce acestea se încălzesc, însă acest lucru nu durează foarte mult timp. Dacă ar fi să facem o comparație, acestea prezintă costuri de achiziție mai mici decât în cazul becurilor LED (dar nu și cele mai mici de pe piață) și au o durată de viață mult mai mare decât becurile incandescente. De altfel, becurile de tip CFL au apărut pe piață din dorința de a le înlocui pe cele incandescente pentru a le oferi consumatorilor mai multe ore de funcționare – de la 1.000 până la 10.000 de ore, aceasta este diferența dintre cele două variante. Deși conțin mercur, care te-ar putea face să crezi că afectezi mediul înconjurător, ele pot fi reciclate, ceea ce înseamnă un impact minim asupra mediului. Cu toate acestea, ai grijă cum le manevrezi și încearcă să nu le pui la lămpile care prezintă un risc de a fi răsturnate.

În ceea ce privește becurile HID, îți putem spune faptul că sunt net superioare celor incandescente și celor fluorescente când vine vorba despre producerea de lumină. În plus, până și intensitatea este mai mare, fiind potrivite chiar și pentru iluminatul de exterior, având în vedere faptul că răspund foarte bine la schimbările de temperatură. Trebuie să știi că pe piață vei întâlni diferite corpuri de iluminat care sunt catalogate drept HID, mai ales dacă este vorba despre becuri cu xenon, un gaz foarte sigur și eficient în producerea de lumină. Totuși, nu este chiar același lucru. Spre deosebire de lămpile cu xenon, modelele HID sunt mai durabile, produc o lumină mult mai strălucitoare și ceva mai rece ca nuanță (variantele cu xenon produc, de regulă, lumină caldă și exercită o presiune mult mai mare asupra becului atunci când sunt pornite).

Despre becurile cu vapori de mercur ai auzit? Știm, mercurul te-ar putea face să le eviți atunci când mergi la cumpărături, însă sunt destul de sigure. Gândește-te că aceste becuri sunt excelente pentru spoturi sau iluminat exterior, ceea ce înseamnă că există riscuri minime ca ele să se spargă. În plus, oferă o intensitate luminoasă foarte mare, sunt eficiente energetic și poți ajunge să te bucuri de ele chiar și până la 25.000 de ore. În magazinele de profil le vei recunoaște ușor, pentru că se găsesc două variante, și anume: becuri T, care se sting singure după o durată de 15 minute din momentul în care s-a spart sticla exterioară, și becuri R, care nu se sting singure și care sunt recomandate doar pentru corpurile de iluminat închise complet (spoturi, spre exemplu) pentru că pot fi dăunătoare atunci când se sparg din cauza prezenței mercurului.

În cazul în care locuiești la curte sau ai vrut vreodată să te ocupi de iluminatul exterior de noapte, cu siguranță te-ai întâlnit cu becurile cu vapori de sodiu. Acestea sunt realizate dintr-un amestec de sodiu solid, argon și neon și pot fi utilizate nu doar în aer liber, ci și în tuneluri, spre exemplu. Culoarea emisă de aceste tipuri de becuri se schimbă pe măsură ce se încălzesc: de la roz sau roșu până la galben – în acest fel știi când anume s-au încălzit becurile. Știi câte tipuri de bec există în acest caz? Vorbim despre două variante, și anume: becuri de joasă presiune, care emit doar lumină albă sau galbenă, și becuri de înaltă presiune, care emit o lumină galbenă cu accente roșiatice, dar care au nevoie de mai multe piese pentru a produce lumina în comparație cu primele menționate. Lumina este suficient de puternică încât să pătrundă prin ceață, iar durata de viață ajunge chiar și până la 50.000 de ore.

3. Clasificarea becurilor - tipuri de becuri mai puțin eficiente din punct de vedere energetic 

În această categorie nu putem integra decât becurile clasice, cunoscute și sub denumirea de becuri incandescente. De altfel, sunt cele mai ieftine tipuri de bec. Fiind printre primele utilizate de oameni pentru a-și lumina casele, aceste becuri au o istorie lungă. Sunt preferate pentru durata de viață de până la un an, ceea ce este excelent în raport cu prețul de achiziție, dar și pentru lumina lor caldă (aceasta fiind și singura disponibilă). Chiar dacă durabilitatea poate fi mai mare decât în cazul becurilor cu halogen, modelele incandescente se pot arde foarte repede în cazul în care locuiești într-o zonă în care există fluctuații în alimentarea cu energie electrică. De asemenea, se încălzesc destul de tare și nici nu sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic. Cu toate acestea, becurile incandescente nu conțin mercur și le găsești într-o varietate de mărimi și forme.

becuri

Sperăm că acest articol a fost destul de clar în ceea ce privește clasificarea becurilor și că acum știi de ce forme de becuri, culori, intensitate, durată de viață, siguranță și nivel de eficiență energetică ai nevoie pentru casa sau afacerea ta. În magazinul nostru online ai la dispoziție o varietate de surse de iluminat, din toate tipurile pe care ți le-am prezentat în cadrul acestui articol.

Sursă foto: freepik.com.

Postat de: Mr. Light - electricianul tau digital